Az idén már csaknem 31 ezer cég szűnt meg: köztük a legnagyobb számban a válság sújtotta ágazatokban (építőipar, autókereskedelem, ingatlan) működők. A pénzügyi restrukturálással foglalkozó Reconcept szerint a megmaradóknak jövőre több esélyük lesz a túlélésre, bár a piaci kereslet még nem indul növekedésnek. A cég azonosított 4 kérdést, amelyek helyes megválaszolása segíthet átvészelni az évet.

Várhatóan 2014 is nehéz éve lesz a hazai vállalatoknak, legalábbis ez irányba mutat a cégmegszűnések trendje. Az Opten céginformációs szolgáltató legfrissebb elemzése szerint csaknem 31 ezer vállalkozás szűnt meg idén, ezzel megdőlt a 2010-es negatív rekord. Amíg tavaly 26 ezer vállalkozás szűnt meg, az idén 35 ezernél is több várható.

Forrás: Opten

A megszűnések eddig leginkább a válság által sújtott iparágakat érintették. „Ingatlanbefektetés és –hasznosítás, szállodaipar, autókereskedelem, logisztika és fuvarozás, pénzügyi szolgáltatások, építőipar” – sorolja azokat a bajban lévő ágazatokat Pilhál Zsolt, a Reconcept Kft. ügyvezető partnere, amelyek képviselői a leggyakrabban megkeresik cégét pénzügyeik átalakítása, működésük reorganizálása.  Ezeknek a vállalatoknak van a legnagyobb szükségük segítségre a túléléshez, hiszen meg kell küzdeniük a szolgáltatásaik iránt drámaian visszaesett kereslet miatti forgalomcsökkenéssel.

Ám ha ez még nem lenne elég, nagy finanszírozási tőkeáttétel jellemzi őket, ami a banki hitelezésnél jelent problémát. (A finanszírozási tőkeáttétel a kötelezettségállomány mérlegfőösszeghez mért nagysága). „A bankok ugyanis hazánkban jellemzően csökkentik a kockázatvállalásukat, mert csak veszteségesen tudnak működni. Így nincs elég tőkéjük, hogy finanszírozni tudják a kockázatos hiteleik mögé képzendő tartalékokat. Ennek a folyamatnak a vesztesei éppen azok az ágazatok, amelyek természetüknél fogva nagy hitelállománnyal működnek” – magyarázza az okokat Pilhál Zsolt.

A cégvezető szerint e válságsújtott iparágakban dolgozó vállalkozásoknak azonban jövőre több esélyük van a túlélésre, mint 2-3 évvel ezelőtt. Ennek az egyik oka, hogy a makrogazdasági mutatók kedvezőbbek, mint akkoriban (a legutóbbi GDP adat 1,8 százalékos növekedést mutatott az előző évhez képest). Az azonban nem biztos, hogy a válságnak kitett cégek a túlélésen kívül nyerhetnek-e is a növekedésen. „Ehhez az kellene, hogy az emberek például autót és lakást vegyenek, a cégek pedig irodabővítésbe fogjanak. A gazdasági növekedés ellenére 2014-ben még nem számítok minderre” – mondja a Reconcept vezetője.

Ahhoz, hogy a hazai kis- és középvállalkozások átvészeljék a válságos esztendőket, általános, szemléletbeli változásokra is szükség volna a vállalati pénzügyekben. A Reconcept négy olyan tényezőt lát, amely segíthet ebben:

1.Alaposabb pénzügyi tervezés

Ennek része lehet a bevételi és költségoldali tényezők gördülő üzleti tervezése. Egy másik lehetőség: a cégek jelentős hányada egyáltalán nem rendelkezik kontrolling rendszerrel, ennek kiépítése és üzemeltetése fontos lépés lenne.

2. Körültekintőbb kockázatvállalási gyakorlat

Érdemes gondos elemzést elvégezni az alábbi kérdésekben: melyik partnernek értékesít egy vállalat halasztott fizetéssel, milyen üzleti szerződést köt meg, milyen hosszabb távú elköteleződést vállal, milyen fejlesztést kezd el.

3. Hatékonyabb kockázatkezelés

Minden cégnek kezelnie kell kintlévőségeit és jogi ügyeit. A kockázatvállalási politikában meghatározott elvek hatékonyságát folyamatos mérésekkel, tesztekkel kell ellenőrizni. Az üzleti kockázatok menedzselésén túl fontos kérdés a piaci (kamatszint, alapanyagok ára, devizaárfolyamok, stb.) és a működési (vagyoni és felelősségi káresemények, csalás, stb.) kockázatok kezelése is.

4. Valódi értékteremtés

Az eddigieknél alapvetőbb problémákat is lát a Reconcept. Sokszor azt tapasztalják, hogy egy-egy szolgáltatás, termék teljes előállítási és értékesítési folyamata – az innovációtól a garanciális kötelezettségek kezeléséig – nincsen végiggondolva. Az ügyfélkezelés ma, a közösségi média révén gyorsan terjedő hírek korában mindennél fontosabb, ezért azt a hagyományos ügykezelési protokollok nem helyettesítik. Fontos, hogy a vállalat arra helyezze a hangsúlyt, amiben valódi értéket tud előteremteni és amit meg is fizetnek az ügyfelek.

A Reconcept arra számít, hogy tevékenységének ismertebbé válása révén több lesz az érdeklődő a pénzügyi restrukturálás iránt 2014-ben. „A gazdasági növekedés miatt várhatóan meginduló piacon társaságunk hagyományos corporate finance, M&A, ingatlan stratégiai tanácsadási szolgáltatásait is igénybe veszik majd az ügyfelek” – véli Pilhál Zsolt.