Veszélyes vállalati életszakaszok: mikor van valójában bajban a cég?

Egy most alakuló vállalkozás átlagosan 8-9 év működésre számíthat a felmérések szerint, miközben a hazai cégállomány csupán 0,7 százaléka alakult 1990 előtt. A cégvezetők ugyanis gyakran nem figyelnek az egyes vállalati életszakaszokban rejlő veszélyekre, állítja a Reconcept. Pedig még a gyors siker vagy a beruházással járó növekedés is hordoz ilyeneket: például a menedzsment rosszul becsülheti meg a tartós bővülés esélyét és túlzott terheket vállal. A Reconcept felsorolja az egyes életszakaszok pénzügyi kockázatait, elkerülésük módját és 5 pontban összefoglalja azt, mire kell folyamatosan odafigyelni.

Csődöt mondó csődeljárások: senki sem érdekelt a sikerben

A március 15-én hatályba lépő új Ptk. szerint a volt cégvezető kötelezhető lesz arra, hogy a felszámolási eljárás során bizonyos feltételek esetén ki nem elégített követeléseket maga fizesse meg. Kérdéses, hogy emiatt megszaporodnak-e a csődeljárások, mivel jelenleg alig élnek ezzel a lehetőséggel: tavaly mindössze 131-en jelentettek csődöt, miközben csaknem 13 600 felszámolás és 11 300 végelszámolás indult, és 22 ezernél több céget kényszertöröltek. Az előző években minden 200 felszámolásra és végelszámolásra jutott egyetlen csődeljárás. A vállalkozások pénzügyi reorganizációjával foglalkozó Reconcept Kft. szerint a fő probléma az, hogy a felszámoló (vagyonfelügyelő) nem feltétlen érdekelt az eredményes folyamatban, az adóhatóság, valamint a banki hitelezők nem eléggé rugalmasak és türelmetlenek.

4 tipp: hogyan élhetik túl a vállalatok 2014-et?

Az idén már csaknem 31 ezer cég szűnt meg: köztük a legnagyobb számban a válság sújtotta ágazatokban (építőipar, autókereskedelem, ingatlan) működők. A pénzügyi restrukturálással foglalkozó Reconcept szerint a megmaradóknak jövőre több esélyük lesz a túlélésre, bár a piaci kereslet még nem indul növekedésnek. A cég azonosított 4 kérdést, amelyek helyes megválaszolása segíthet átvészelni az évet.

Nincsen magyar cég bedőlt partner nélkül

Minden cégnek volt olyan üzleti partnere az elmúlt 2 évben, amely fizetésképtelenné vált: az általuk okozott bevételkiesés általában nem haladja meg a cég forgalmának 10 százalékát – derül ki az adósságspirálba jutott cégek megmentésével foglalkozó Reconcept ügyfelei körében végzett felméréséből. A kárt súlyosbíthatja, ha a cég alacsony árréssel vagy rossz áfa-pozícióval dolgozik. A cégek nem optimisták, hasonló eredményekre számítanak 2014-ben is, közel 45 százalékuk azonban semmit sem készül tenni védekezésül. A Reconcept szerint szerződéses kikötésekkel a cégek csökkenthetik a nem realizált bevételek okozta kockázatot.

Blogot indít a pénzügyi cégmentő

Vállalatoknak segít és párbeszédet indít a Reconcept online megjelenése

Elsősorban a pénzügyi problémákkal küzdő vagy adósságcsapdába jutott cégeknek ad tanácsot az új blog, amelyet a magyar tulajdonú Reconcept Kft. indított. A hazai piacon egyedülálló módon, bajba jutott, de megmenthető vállalatok üzleti átszervezésével foglalkozó cég  a bloggal egyidőben jelenik meg új internetoldalával és a közösségi médiában.

Hornok Krisztián a Reconceptet erősíti

Új üzletágat hoz létre a Reconcept Befektetési és Tanácsadó Kft. és Hornok Krisztián. A Reconcept Property Solutions a pénzügyi nehézségekkel küzdő, jelentős ingatlanvagyonnal rendelkező vállalkozások számára nyújt vállalati és pénzügyi tanácsadást.

Mentőöv a vállalatoknak: felszámolás helyett pénzügyi reorganizáció

Elsősorban a pénzügyi problémákkal küzdő vagy adósságcsapdába jutott cégeknek ad tanácsot az új blog, amelyet a magyar tulajdonú Reconcept Kft. indított. A hazai piacon egyedülálló módon, bajba jutott, de megmenthető vállalatok üzleti átszervezésével foglalkozó cég  a bloggal egyidőben jelenik meg új internetoldalával és a közösségi médiában.