Cégmentés

A 2008-ban kezdődött világméretű gazdasági válság hatására számos cégnél borult fel az üzleti terv, és nem voltak képesek a megváltozott környezetben változatlan szerkezetben, összegben visszafizetni a hitelforrásaikat. A piac azóta regenerálódott, de a banki „work-out” állomány mutatja, hogy bizony ma is vannak olyan vállalkozások, akik az életben maradásért küzdenek.

Ezt a helyzetet a „darabos” likviditás, a lejárt szállítói tartozások növekedése, köztartozások megjelenése, el-el maradó banki adósságszolgálat, súlyosabb esetben végrehajtási eljárások jellemzik.

Ebben a helyzetben nyújt szakmai segítséget a piacon maradni vágyó társaságoknak a Reconcept reorganizációs tanácsadás, vagy a boltot tisztességgel bezárni akaró tulajdonosoknak szanálási tanácsadás keretében. Ügyfeleink jellemzően a magyar KKV szektorba tartozó cégek. Minden ügyfél helyzete más és más, egyedi, ennek megfelelően nálunk nincs termék, nincsenek sablonok, csak a dedikált, személyre szabott megoldások működnek.

 

Átvilágítás, értékelés, üzleti tervezés

 

Számos élethelyzet adódik, amikor hasznos, vagy egyenesen kötelező egy-egy céget, üzletet vagy tranzakciót átvilágítani és értékelni. Tudni akarjuk, meddig mehetünk el vételár tekintetében egy üzletrész vonatkozásában, befektető társakkal projektet szeretnénk indítani, vagy épp a mi cégünk értékét kell meghatározni.

Mi nem a főkönyvet kezdjük ízekre szedni. Stratégiai szemlélettel közelítünk, meg akarjuk érteni az üzlet kulcselemeit, az azokat mozgató összefüggéseket, és a jövőbeli cash-flowra alapozva értékelünk.

Az üzleti tervezés olyan alapvető szolgáltatásuk, amely önállóan is érdekes lehet. Projektek tervezésénél az alfa, az origó.

 

Forrásszerkezet javítása

 

Nem kell mindenkinek nyomon követni a pénzügyi szektor egymást érő rezdüléseit. Elég, ha mi ezt tesszük. Növekedési Hitel Program (NHP), Növekedéstámogató Program (NTP), BUBOR, CIRR, annuitás, DSCR, óvadékfeltöltési kötelezettség, stb. Nem elég, hogy mi ezeket értjük, ismerjük (hisz egykor mi is bankárok voltunk), élő kapcsolattal rendelkezünk gyakorlatilag az összes piacon lévő kereskedelmi bankkal.

Ugyanakkor egyikkel sem rendelkezünk ügynöki szerződéssel, nem kapunk jutalékot (ez nem is cél, hisz nem tudnánk függetlenek maradni, nem tudnánk az ügyfél érdekeit képviselni reorganizációs ügyeinknél).

Reálisan szemléljük a világot, nem ígérgetünk, mivel a hitelezési „étvágy” (még) kicsi. Ügyfeleinknek már előre jelezzük, ha valami nem érett meg a banki finanszírozásra. Ha viszont bankképes az ügy, mi megtaláljuk az ügyletnek megfelelő bankot, legyen szó mérleg alapú vállalat-, vagy cash flow alapú projektfinanszírozásról.

 

A Reconcept tulajdonosi körét négy szakember alkotja.

Soltész Gergő, az FHB Bank Zrt. korábbi vezérigazgatója. Jelenleg az FHB Jelzálognak Nyrt. igazgatóságának tagja, emellett elnöki tanácsadóként aktívan részt vesz a vállalati üzletág működtetésében.

Szabó Miklós, strukturált finanszírozási szakértő a társaság ügyvezető partnere. Tíz éves szakmai tapasztalattal rendelkezik cég- és hitelátvilágítások, üzleti modellezés, tranzakció menedzsment és válságba jutott, működési nehézségekkel küzdő, de megmenthető vállalkozások összetett pénzügyi problémáinak kezelésében.

Jellinek Dániel a magyar „B” és „C” kategóriás ingatlanpiacon vezető pozíciót betöltő Indotek Csoport alapító tulajdonosa. Az 1997 óta aktív Indotek Csoport ingatlan portfóliójának nettó eszközértéke ma meghaladja a 100 millió eurót.

Hornok Krisztián, a DTZ Magyarország korábbi vezetője. Pénzügyi és ingatlanszakértői egyetemi diplomával rendelkezik, a RICS tagja, 2006 és 2013 között magyarországi elnökségi tag volt.